welcome to my blog ยินดีต้อนรับเข้าสู่บล็อกค้ะ

วันจันทร์ที่ 29 สิงหาคม พ.ศ. 2554

History of the Telephone


Old Telephone

Did you know that the very first phone call was made on March 10, 1876 in the United States? By today’s standards it was a short call over a very short distance. Alexander Graham Bell and his assistant, Thomas A. Watson, were literally just down the hall from each other in a Boston, Massachusetts machine shop. The message was a single sentence, “Watson come here, I want you!”

That was 125 years ago and a very different world than today! The electric light was barely used and cars hadn’t been invented! People wrote letters, or in an emergency sent a telegram. Letters took days or weeks to arrive depending on how far they had to travel. To send a telegram someone would have to go to the telegraph office, sometimes hundreds of miles away, and compose a very short message because they were charged a high price for each word. For the same reasons, news wasn’t immediate like it is now.

By 1880, just four years after the first phone call, there were over 60,000 phones in America. Making a call though, was different than it is today. You would pick up the receiver, speak into the phone and tell the operator the name of the person you wanted to talk to. There was no direct dialing because there were no phone numbers. There were no telephone directories. The operators knew everyone in town who had a phone and how to connect callers. Customers had the best ideas to improve the phone system. When a yellow fever epidemic hit Lowell, Massachusetts, the local doctor became alarmed. What if all four of the town’s operators were sick at once? How could replacement operators memorize the names of the town’s 200 customers and properly route the emergency calls? The doctor came up with a solution. Replace names with numbers. A caller could now request a number rather than a name, allowing the operator to connect without knowing the exact name and matching location of everyone in town.
An undertaker, who believed the operators were diverting his business to competitors, invented the dial telephone and an automatic switchboard. Callers could dial the number they wanted themselves and be connected by a mechanical switchboard. Operators would no longer be needed for everyday calls. The next big project was to create a direct line from New York to San Francisco. This job was as big as building the transcontinental railroad! Thousands of workers fanned out across America on foot and horseback encountering every kind of terrain from mountain to desert. They worked for a full year braving storms, lightening, blizzards and sweltering heat. It took 14,000 miles of copper wire and 130,000 telephone poles to link the East coast with the West coast!

Finally, on January 25, 1915, (39 years after the first telephone call), the inventor of the telephone, Alexander Graham Bell, now in New York, called his partner Thomas Watson in San Francisco. With everybody watching, they wanted to make absolutely sure nothing went wrong. They hired 15,000 men, 5 for every mile of telephone wire, and spaced them out across the nation, ready to fix any problem that would arise. The two old friends, Bell and Watson, chatted for 23 minutes. They made history and their invention, the telephone, changed America and eventually the world, forever.

วันเสาร์ที่ 13 สิงหาคม พ.ศ. 2554

อาหารนับเป็นสิ่งที่สำคัญของมนุษน แต่คุณรู้ไหมว่าหลังจากที่คุณกินอาหารแต่ละมื้อไปแล้วนั้น มีสิ่งต้องห้ามทำหลังมื้อ จะเป็นอัตรายต่อร่างกาย และที่สำคัญ ข้อห้ามพวกนั้นเรามักจะทำบ่อยด้วยสิ วันนี้ผมเลยมานำมาเสนอข้อห้ามหลังมืออาหารหลัง

1. ห้ามสูบบุหรี่ การสูบบุหรี่หลังอาหารนับเป็ฯสิ่งที่โปรดปรานของเหล่าสิงอมควัน แต่ผลการทดสอบที่พิสูจน์โดยผู้เชี่ยวชาญพบว่าการสูบบุหรี่หลังรับประทาน อาหารเทียบเท่ากับการสูบบุหรี่ ถึง 10 ม้วนหรือมีโอกาสเป็นมะเร็งสูงกว่า 10 เท่าเลยทีเดียว)

2. ห้ามทานผลไม้ทันที หลังอาหารทุกมื้อห้ามทานผลไม้ทันทีหลัง เพราะจะทำให้เกิดลมในกระเพาะอาหารได้ ดังนั้นควรทานผลไม้หลังทานอาหารไปแล้ว 1-2 ชั่วโมงหรือก่อนอาหาร 1 ชั่วโมง

3. ห้ามดื่มชา เพราะสาระเคมีในน้ำชาจะทำปฏิกิริยาให้การย่อยสารโปรตีนในอาหารที่เรารับประทานเข้าไปนั้นเป็นไปยากขึ้น

4. ห้ามคลายเข็มขัด เพราะการคลายเข็มขัดหลังมื้ออาหารจะทำให้ลำไส้บิดตัวและอุดตันได้

5. ห้ามอาบน้ำ การอาบน้ำจะเพิ่มแรงดันเลือดไปสู่ มือแขนขาและทั่วตัว ดังนั้นจำนวนเลือดที่ไปหล่อเลี้ยงกระเพาะอาหารจึงลดลงซึ่งส่งผลให้ระบบการ ย่อยอาหารของกระเพาะเราแย่ลง

6. ห้ามเดินไปมา ผู้คนมักบอกเสมอว่าการเดิน 100 ก้าวหลังรับประทานอาหารจะทำให้อายุยืนถึง 99 ปี ตามข้อเท็จจริงแล้วไม่ใช่เลย การเดินจะส่งผลให้ระบบย่อยของเราไม่สามารถดูดซึมสารอาหารที่เราทานเข้าสู่ ร่างกายได้

7. ห้ามหลับทันที เพราะอาหารที่เราทานเข้าไปจะไม่สามารถย่อยได้เลย ดังนั้นจะทำให้เกิดเชื้อโรคหรือเกิดลมในกระเพาะและลำไส้ของเราได้



วันจันทร์ที่ 8 สิงหาคม พ.ศ. 2554

Cantaloupe


Cantaloupe
(also cantaloup, mushmelon, muskmelon, rockmelon or spanspek) refers to a variety of Cucumis melo, a species in the family Cucurbitaceae which includes nearly all melons and squashes. Cantaloupes range in size from 0.5 to 5.0 kilograms (1.1 to 11 lb). Originally, cantaloupe referred only to the non-netted orange-fleshed melons of Europe; however, in more recent usage it has come to mean any orange-fleshed melon (C. melo).

The cantaloupe originated in India and Africa.
Cantaloupes were originally cultivated by the Egyptians and later the Greeks and Romans.
Cantaloupes were first introduced to North America by Christopher Columbus on his second voyage to the New World in 1494. The W. Atlee Burpee Company developed and introduced the "Netted Gem" in 1881 from varieties then growing in North America.

Cantaloupes are a source of polyphenol antioxidants, chemicals which were thought to provide certain health benefits to the cardiovascular system and immune system by regulating the formation of nitric oxide, a key chemical in promoting health of the endothelium and prevention ofheart attacks. However recent research has indicated that they may overcompensate, as the body already has mechanisms to deal with oxidation.
Cantaloupes also are an excellent source of vitamin C.