welcome to my blog ยินดีต้อนรับเข้าสู่บล็อกค้ะ

วันพุธที่ 19 ตุลาคม พ.ศ. 2554

Hamburger


NCI Visuals Food Hamburger.jpg

American hamburgers

According to the Library of Congress, Louis' Lunch, in New Haven, Connecticut, is the original American Hamburger, being served since 1895.

As mentioned, the Texas historian Frank X. Tolbert attributes the American version of the Glasse cookbook to Fletcher Davis of Athens, Texas. Davis is believed to have sold hamburgers at his café at 115 Tyler Street in Athens, Texas in the late 1880s, then brought them to the 1904 St. Louis World's Fair. An article about Louis' Lunch in The New York Times on January 12, 1974 stated that the McDonald's hamburger chain claims the inventor was an unknown food vendor at the 1904 St. Louis World's Fair. Tolbert's research documented that this vendor was in fact Fletcher Davis.Dairy Queen spokesman Bob Phillips made a similar claim for Dairy Queen in a commercial filmed in Athens in the 1980s calling the town the birthplace of the hamburger.

Residents of Hamburg, New York, which was named after Hamburg, Germany, attribute the hamburger to Ohioans Frank and Charles Menches. According to legend, the Menches brothers were vendors at the 1885 Erie County Fair (then called the Buffalo Fair) when they ran out of sausage for sandwiches and used beef instead. They named the result after the location of the fair. However, Frank Menches's obituary in The New York Times states instead that these events took place at the 1892 Summit County Fair in Akron, Ohio.

The Seymour Community Historical Society of Seymour, Wisconsin, credits Charlie Nagreen, now known as "Hamburger Charlie", with the invention of the hamburger. Nagreen was fifteen when he reportedly made sandwiches out of meatballs that he was selling at the 1885 Seymour Fair (now the Outagamie County Fair), so that customers could eat while walking. The Historical Society explains that Nagreen named the hamburger after theHamburg steak with which local German immigrants were familiar.

The Library of Congress credits Louis Lassen of Louis' Lunch, a small lunch wagon in New Haven, Connecticut, for selling the first hamburger andsteak sandwich in the U.S. in 1895. New York magazine states that, "The dish actually had no name until some rowdy sailors from Hamburg named the meat on a bun after themselves years later", noting also that this claim is subject to dispute.

There is good evidence that the first hamburger served on a bun was made by Oscar Weber Bilby of Tulsa, Oklahoma in 1891.

"In April of 1995, the Dallas Morning News reported Oklahoma author says Tulsa beats out Texas as the birthplace of delicacy. Michael Wallis, author of "Route 66, The Mother Road", was quoted by the newspaper to say he had discovered Tulsa's place in culinary history. The discovery was made while researching the state’s tastiest hamburgers. What better place to start than the restaurant that has been voted Tulsa's best burger more often than any other restaurant since 1933…Weber’s Root Beer Stand. Mr. Wallis’ research revealed that Oscar Weber Bilby was the first person to serve a real hamburger. On July 4, 1891, ground beef was served on his wife’s homemade buns. The Fourth of July party took place on his farm, just west of present day Tulsa. Until then, ground beef had been served in Athens, Texas on simple slices of bread, known presently and then as a "patty melt". According to the Tulsa-based author, the bun is essential. Therefore, in 1995, Oklahoma Governor Frank Keating cited Athens, Texas' feat of ground beef between two slices of bread to be a minor accomplishment. The Governor's April 1995 Proclamation also cites the first true hamburger on the bun, as meticulous research shows, was created and consumed in Tulsa, Oklahoma in 1891. The Governor's Proclamation on April 13, 1995 cites Tulsa as "The Real Birthplace of the Hamburger."

The hamburger bun was invented in 1916 by a fry cook named Walter Anderson, who co-founded White Castle in 1921.


วันอาทิตย์ที่ 2 ตุลาคม พ.ศ. 2554

จับกบอันตรายไหม


มีความเชื่อที่บอกว่าหากจับเนื้อต้องตัวกบหรือคางคก คุณจะเป็นหูดตะปุ่มตะป่ำ ซึ่งไม่เป็นความจริงเลย แต่ คุณจะเป็นหูดแน่นอนหากคุณได้รับเชื้อไวรัสบางชนิดที่ผิวหนัง ไม่ใช่จากการจับถูกตัวสัตว์ครึ่งบกครึ่งน้ำอย่างกบ หรือคางคกท้าวแสนปมแม้แต่น้อย อันที่จริงผิวหนังที่เป็นมันลื่นของกบ มีหน้าที่ป้องกันไม่ให้ผิวหนังสูญเสียความชุ่มชื้นในเวลาที่กบไม่ได้อยู่ในน้ำเท่านั้นเอง

ส่วนผิวปุ่มๆ ของคางคกหรือกบบางชนิดนั้นใช้สำหรับการพรางตัวให้พ้นจากการล่า หรือถูกจับกิน หรือซ่อนตัวเพื่อหาอาหารโดยปลอมแปลงสีให้ดูคล้ายกับใบไม้ กิ่งไม้ หรือสิ่งแวดล้อมที่เขาอยู่ แต่สารที่หลั่งจากต่อมบริเวณกระหม่อมของกบและคางคก อาจมีพิษระคายเคืองต่อผิวหนังของคุณ และอาจมีพิษต่อสัตว์เลี้ยงเช่นสุนัขของคุณได้ ถ้าหากไปคาบคางคกเข้าละก็ปากจะบวมเป่งจนน่ากลัว ต้องพาเจ้าตูบไปหาหมอฉีดยาโดยด่วนเลยค่ะ

ที่มาของเทพนิยายกริมม์


เทพนิยายกริมม์ เกิดขึ้นจากความสนใจอย่างลึกซึ้งในด้านภาษา ไวยกรณ์
และประวัติศาสตร์ของสองพี่น้อง เจคอบ กริมม์ (Jacob Grimm) และวิลเฮล์ม กริมม์ (Wilhelm Grimm) ชาวเยอรมัน โดย นิทานของพวกเขารวบรวมขึ้น
จากคำบอกเล่าที่ได้ฟังมา และได้รับการตีพิมพ์ครั้งแรกเมื่อปี ค.ศ. 1812 ด้วยชื่อ
Children's and Household Tales (นิทานสำหรับเด็กและนิทาน
ประจำบ้าน)
ซึ่งในภาษาอังกฤษมักเรียกกันว่า Grimm's Fairy Tales
(เทพนิยายกริมม์)

ในช่วงแรกได้รับเสียงวิจารณ์ที่ไม่ค่อยดีนัก ด้วยเรื่องราวที่มิได้สวยงามอ่อนหวาน ดังที่ได้อ่านกันในปัจจุบัน แต่ต่อมาภายหลังมีการขัดเกลา เนื้อเรื่องให้น่าอ่านมากขึ้น
และเมื่อได้รับการแปลเป็นภาษาอื่น ยังมีการตัดทอนเนื้อหาที่ล่อแหลม หรือรุนแรง บางส่วนออกไปด้วย

นิทานจากสองพี่น้องตระกูลกริมม์นั้น มีจินตนาการหลากหลาย ทั้งเวทมนตร์วิเศษ
ภูตเอลฟ์ตัวเล็ก ยักษ์ตัวใหญ่ สัตว์ที่กลายเป็นคน และคนที่แปลงร่างเป็นสัตว์ได้
รวมถึงนิยมขึ้นต้นด้วยวลีว่า "กาลครั้งหนึ่งนานมาแล้ว" เรื่องที่รู้จักกันดี เช่น
สไนว์ไวท์, ซินเดอเรลลา, ราพันเซล, เจ้าหญิงนิทรา และหนูน้อยหมวกแดง เป็นต้น

ตลอดชีวิตพวกเขาทำงานอยู่ใกล้ชิดกัน แม้การลงนามในสัญญาต่างๆ ก็ยังใช้ชื่อร่วม
ว่า "พี่น้องตระกูลกริมม์" โดยนอกจากผลงานนิทานที่ได้รับความนิยมแล้ว ยังเป็น
ผู้ศึกษาภาษาเก่าแก่ ศาสตราจารย์ บรรณารักษ์ และผู้มีอิทธิพลในการเคลื่อนไหว
เพื่อประชาธิปไตยในเยอรมนีอีกด้วย แม้ปัจจุบันสองพี่น้องตระกูลกริมม์
จะจากโลกนี้ไปแล้ว แต่ผลงานยังคงมีชีวิตอยู่ตราบจนทุกวันนี้